Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, October 17, 2017

Episode-46 has 20 Practice Questions with Answer for UGC NET-NOV-2017 Exam


1
Who was the Chairman of ‘National Policy on Library & Information Systems’ (1986)?
(A) D. N. Banerjee
(B) D. P. Chattopadhyay
(C) Sam Pitroda
(D) KalpanaDasgupta
2
The significance of the year 2011 for LIS education in India is
(A) Golden Jubilee year
(B) Platinum Jubilee year
(C) Diamond Jubilee year
(D) Centenary year
3
Digital Reference Service can be offered through
(A) FAX
(B) OPAC
(C) Ask your librarian
(D) Consortia
4
 “Biotechnology” is formed as a result of
(A) Fusion
(B) Lamination
(C) Fission
(D) Agglomeration
5
The order of significance of “Thing, Material and Action” among various components of a compound subject was expanded by
(A) J. Kaiser
(B) E. J. Coates
(C) J. R. Sharp
(D) J. E. L. Farradane
6
Relational Database is
(A) A work which has some relationship to another work
(B) A symbol representing relationship between two concepts
(C) Manipulation commands which relate records in different fields
(D) All of the above
7
 “Shodhganga” is a repository of
(A) E – Resources
(B) E – Thesis
(C) E – Journals
(D) E – Books
8
Which of the following tests can be employed for hypothesis testing?
(A) F – test
(B) Chi – square test
(C) t – test
(D) All of the above
9
 ‘RRRLF’ falls under the :
(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Information & Broadcasting
(C) Ministry of Culture
(D) Ministry of Science & Technology
10
 “Internet Public Library” is being maintained by
(A) MIT, Massachusettes
(B) University of Michigan
(C) University of Arizona
(D) Drexal University
11
What are the major driving forces behind an ‘Information society’?
Trick:
(i) R T I
(ii) I. C. T.
(iii) Internet
 (iv) I. T. ACT
Codes :
(A) (ii) & (i) are correct
(B) (ii) & (iv) are correct
(C) (i) & (iv) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
12
Which libraries are functioning as depository libraries?
Trick:
(i) Delhi Public Library
(ii) Connemara Public Library
(iii) British Council Library
(iv) Central Reference Library
Codes :
(A) (i), (iii), (iv) are correct
(B) (i) & (iii) are correct
(C) (i) & (ii) are correct
(D) (ii) & (iii) are correct
13
Which of the following are ‘Inclusive geographical sources’
Trick:
(i) Maps
(ii) Atlases
(iii) Encyclopaedias
(iv) Yearbooks
Codes :
(A) (i) & (ii) are correct
(B) (iii) & (iv) are correct
(C) (ii) & (iii) are correct
(D) (ii) & (iv) are correct
14
Which principles are corollary to Wall picture principle ?
Trick:
(i) Cow-calf principle
(ii) Principle of later-in-time
(iii) Whole – organ principle
(iv) All of the above
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
15
The factors that influence computer file organisation are
Trick:
(i) Speed of access
(ii) Storage space
(iii) Fixed length fields
(iv) File volatility
Codes :
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
16
Major problems of ‘Information Communication Technology’ are
Trick:
(i) Information overload
(ii) Information insecurity
(iii) Lack of innovative technologies
(iv) Lack of control over communication
Codes :
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
17
Which of the following are ‘Open Source Content Management Systems’?
Trick:
(i) Drupal (ii) Atex
(iii) Joomla (iv) OpenCms
Codes :
(A) (i), (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (iii) and (iv) are correct
18
Which of the following are not styles of citation ?
Trick:
(i) Anglo American Cataloguing Rules
(ii) MLA Handbook for Writers of Research Papers
(iii) Chicago Manual of Style
(iv) Little Science Big Science
Codes :
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
19
Which of the following are Schools of Management thought?
Trick:
(i) Scientific Management School
(ii) Human Behavioural School
(iii) Classical School
(iv) School of Authority
Codes :
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iv) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct
20
Assertion (A) : Users can have access to large number of e-journals.
Reason (R) : Users are not aware of using e-journals.
Codes :
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is false, (R) is true
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)


Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal

Click here & Buy Now:
this book is important for UGC NET
















Answer:
1
(B)  
5
(B)  
9
(C)  
13
(B)  
17
(D)  
2
(D)
6
(C)
10
(D)
14
(C)
18
(C)
3
(C)
7
(B)
11
(D)
15
(B)
19
(D)
4
(A)
8
(D)
12
(C)
16
(C)
20
(B)



Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.