Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-50

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, October 24, 2016

Model Questions for KVS & NVS Librarian Exam



1.
Fundamental facts of research are available in :

(A) Primary sources

(B) Secondary sources

(C) Tertiary sources

(D) None of the above
2.
OCLC Project, MARC Project are the examples of :

(A) Co-operative storage of materials

(B) Co-operative Acquisition of materials

(C) Co-operative processing of materials

(D) Co-operative sharing of materials
3.
The unit for measuring the speed of the transmission of the data is called :

(A) Baud

(B) Protocol

(C) HTTP

(D) RAM
4.
Routing of periodicals is considered as :

(A) CAS

(B) SDI

(C) Translation service

(D) Indexing and Abstracting service
5.
ISDN stands for :

(A) International Standard Digital Network

(B) International Standard Distributed Network

(C) Integrated Services Digital Network

(D) Integrated Services Distributed Network
6.
Peter Phyrr developed this technique :

(A) PPBS

(B) Line by Line Budget

(C) Zero Based Budgeting

(D) Performance Budget
7.
“God has chosen me as an instrument, the honour done to me should act as an incentive to the younger generation to devote their lives whole heartedly to library science and service”. Whose quotation is this?

(A) B. S. Kesavan

(B) Melvil Dewey

(C) S. R. Ranganathan

(D) W. C. B Sayers
8.
POSDCORB coined by :

(A) Fayol

(B) Maslow

(C) Gulic

(D) Ranganathan
9.
Dublin core is related to :

(A) Metadata

(B) MARC

(C) ISBD

(D) CCF
10
A statement that is to be tested in research is called :

(A) Problem

(B) Assumption

(C) Hypothesis

(D) All the above
11.
OAI stands for :

(A) Open Access Initiatives

(B) Open Archives Initiatives

(C) On-line Archives Initiatives

(D) On-line Access Initiatives
12.
Maslow’s theory is related to :

(A) Motivation

(B) Leadership

(C) Maturity

(D) Scientific Management
13.
CALIBER is sponsored by :

(A) INFLIBNET

(B) DELNET

(C) AGRINET

(D) CALIBNET
14.
Headquarters of UNESCO is :

(A) Washington

(B) Paris

(C) London

(D) The Hague
15.
“Search strategy is the mirror in the dark”. Whose quotation is this ?

(A) Kartz

(B) Ranganathan

(C) Bliss

(D) Cutter
16.
INDEST is a

(A) Bibliography

(B) Consortium

(C) Directory

(D) Dictionary
17.
ISBN now consists of

(A) 10 digits

(B) 13 digits

(C) 15 digits

(D) 8 digits
18.
Which Association was established in 1876 ?

(A) LA

(B) ALA

(C) ILA

(D) IASLIC
19.
The following is the search engine for scientific information only :

(A) Google

(B) SCIRUS

(C) Yahoo

(D) Alta Vista


20.
One of the following has designed models of communication :

(A) Shannon and Weaver

(B) Ranganathan and Neelmeghan

(C) Losswell and Gerbher

(D) Blake and Mouton




































































































































Click Here to 30 Model Questions for KVS & NVS Librarian Exam




Thanks for Visiting 
Asheesh Kamal




Answer:

1.
(A)
11.
(B)
2.
(C)
12.
(A)
3.
(A)
13.
(A)
4.
(A)
14.
(B)
5.
(C)
15.
(A)
6.
(C)
16.
(B)
7.
(C)
17.
(B)
8.
(C)
18.
(B)
9.
(A)
19.
(B)
10
(C)
20.
(A)


















Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.