Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-37

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Friday, September 16, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Prantika, 2016.



© Copyright Information: Ari, Prantika and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.


     1.    a. Ascertain: Many of the peoples are seeking higher education using MOOCs technology.
b.Reason: Proliferation of MOOCs helps to aid to the growing cost of traditional higher education and also easy to access.

A. (a) true & (b) false
B. Both (a) & (b) are true but (b) is not the correct explanation of (a)
C.(b) true but (a) false
D.(a) true but (b) false
E. Both (a) & (b) are true and  (b) is the correct explanation of (a)
Answer : (B) Both (a) & (b) are true and (b) is the correct explanation of (a)

2. VIVO is?

A. Search Engine
B. Web Browser
C. Semantic web application
D. Metadata Search Engine
E. None of these
Answer : (C) Semantic web application

3. Acronym of ALADIN is?

A. American Library Association for Documentation and Information System
B. American Library Association of Digital Information System
C. Academic Library Archeological depository of India
D. Adult Learning Documentation and Information Network
E. None of these
Answer : (D) Adult Learning Documentation and Information Network

4. Which are belongs in entity-relationship model?

a. FRBR     b. FRAD    c. FRSAD   d. FRBRoo
A.(a),(b), (c) and (d)
B.(a),(b) and  (c)
C.(b), (c) and (d)
D.(c) ,(d) and (a)
E. (d), (a) and (b)
Answer : (E) (d), (a) and (b)

5. The classes which are belonged in BIBFRAME Model?
a.Work   b. Instances   c. Authorities   d. Annotations
A.(a), (b) and (c)
B.(b) ,(c) and (d)
C. (c), (d) and  (a)
D.(d) ,(a) and  (b)
E. All the above
Answer : (E) All the above

6. Full implementation of RDA was announced by?

A. Library of Congress,2012
B. Library of Congress,2013
C. American Library Association, 2013
D. American Library Association, 2012
E. IFLA,2012
Answer : (B) Library of Congress,2013

7. PRESSoo is?
A. formal ontology design for printed books
B. formal ontology design for e-books
C. formal ontology design for serials and counting resources
D. formal ontology design for musical resources
E. formal ontology design for  geographical resources
Answer : (C)  Formal ontology design for serials and counting resources

8. Matching the table?


      a.    Dyuthi
i.              University of Kashmir
      b.    Bhagirathi
ii.            Cochin University of science & Technology
       c.    Muktobodh
iii.           IIT, Roorkee
      d.    Knowledge Repository Open Network
iv.           Indological Research Institute

A. a (ii), b (iii), c (iv), d(i)
B. a (iii), b (ii), c (i), d (iv)
C. a (ii), b (iii), c (i), d (iv)
D. a (iv), b (i), c (ii), d (iii)
E. a (i), b (ii), c (iii), d (iv)
Answer : (A)  a(ii), b(iii), c(iv), d(i)

9. (a).Assertion: Social bookmarking is a method to store, organize, search , manage books of web pages on internet.
(b). Reason: The main advantage of user tagging system is community development.

A.(a) true but (b) false
B. (b) true but (a) false
C. Both (a) and (b) are true.
D. Both (a) and (b)  are false
E. Both (a) and (b) are true and (b) is the correct explanation of (a)
Answer : (E) Both (a) and (b) are true and (b) is the correct explanation of (a)

10. (a). Assertion: The maximum libraries of India use Library 2.0 to satisfy their user needs.
(b). Reason: Library 2.0 enables to break down the barriers of place and time.

A. Both (a) and (b) are false
B. Both (a) and (b) are true
C. Both (a) and (b) are true but (b)  is the correct explanation of (a)
D. (a) false but (b) true
E. (b) false but (a) true
Answer : (D) (a) false but (b) true

11. Which are following reference management software?

     a.    BibTex   b. Endnotes  c. zotero
A. only (a)
B.only (a) and (b)
C. only (b) and (c)
D. only (c) and (a)
E.(a), (b) and (c)
Answer : (E)  (a), (b) and (c)
12. Match the following


a.ISBN
i.ISO 15706
b.ISSN
ii.ISO 10957
c.ISMN
iii.ISO 2108
d.ISAN
iv.ISO 3297
A. a(i) , b(ii) , c(iii) , d(iv)
B. a(iv), b(iii) , c(ii) , d(i)
C. a( iii) , b(iv) , c(ii) , d(i)
D. a(ii) , b(iv) ,c(iii) , d(i)
E. a(iii) , b(ii) , c(i) , d(iv)
Answer : (C) a( iii) , b(iv) , c(ii) , d(i)

13. (a)Assertion: Quality open access journals yet have the same established reputation as traditional journals.
(b)Reason: Open Access Journal provide free access to scientific knowledge for transfer and further development of knowledge.

A. Both (a) and (b) false
B. Both (a) and (b) true
C. (a) false but (b) true
D. (b) false but (a) true
E. (a) is partially true but (b) is false
Answer : (C) (a) false but (b) true

14. (a). Assertion: Digital libraries will provide more equitable access,        anywhere, any time.
(b). Reason: Digital content are achieved as the more benefit to the other community for the users.

A.(a) and (b) both are true
B.(a) and (b) both are false
C.(a) is true but (b) is false
D. (a) is false but (b) is true
E. (a) and (b) both are true and (b) is the correct explanation of (a)
Answer : (D)  (a) is false but (b) is true

15. OCLC published their last printed catalogue card on?

A. 10th Sep, 2015
B. 1st Oct, 2015
C. 10th Oct, 2015
D. 1st Jan,2016
E. 1st Feb, 2016
Answer : (B) 1st Oct, 2015

16. “Reading day of Maharashtra” was celebrated (15th Oct) on the honour of?

A. S.R Ranganathan
B.  K. Radhakrishnan
C. A.P.J  Abdul Kalam
D. Satyendra  Nath Bose
E. B.S. Kesavan
Answer : (C) A.P.J  Abdul Kalam

17. Assertion: Library anxiety is the only barrier to access library and its resources effectively and efficiently in this era.
Reason: It fully removed by the information literacy programme to the users.

A. (a) and (b) both are false
B. (a) and (b) both are true
C. (a) is false and (b) is true
D. (a) is partially true and (b) is true
E. (a) is true but (b) is false
Answer : (D) (a) is partially true and (b) is true

18. Word frequency is measured by?
a. Zipp’s Law  b. Bradford ‘s Law c. Lotka’s Law d. Booth’s Law

A.(a) only
B.(a) and (c) 
C. (a) and (d)
D.(a) and (b)
E. All the above
Answer : (D) (a) and (d)

19. Sakshat is ?

A. E-learning initiatives in India
B. E-learning initiatives in China
C. E-learning initiatives in IISC, Bangalore
D. E-learning initiatives in Bangladesh
E. E-learning initiatives in Japan
Answer : (A) E-learning initiatives in India

20. Assertion: An Impact factor is used to evaluate and compare the different journal in a certain field.
Reason: frequency of journal may also differ the result of a journal impact factor.

A. (a) and (b) are false
B. (a) is true but (b) is false
C. (a) and (b) both are true.
D. (a) and (b) both are partially true
E. (a) is false but (b) is true
Answer :(C)  (a) and (b) both are true

© Copyright Information: Ari, Prantika and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: PRANTIKA ARI
Address: BPCL, National Institute of Technology,  Rourkela ,Odisha- 769008


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.