Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-50

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Thursday, September 29, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Seema, 2016.



© Copyright Information: Tomar, Seema and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
1. Questionnaire Method Is Tool For -
A.  Interpretion Of Data
B.  Collection Of Data
C.   Analysis Of Data
D.  Measuring Of Data
E.  Non Of These
Answer: Collection Of Data


2. Through Which Type Of Research Fundamental Laws Can Be Formulated -     

A. Applied  Research
B.  Development Research
C.  Pure Research
D. Basic Research
E.  Case Studey
Answer : Basic Research.

3. Observation Method Is Used To Collect -
A. Data
B .Information
C. Knowledge
D. Wisdom
E .Survey
Answer : Data.

4. To Find Out Solutions To Problems Faced By The Society The Research Carried Out  Is Known As -
A . Fundamental
B . Ouantitative
C.  Applied
D.  Apriory
E . Observation
Answer : Applied .

5. The Correct Sequence Of Cardinal Points In The Spiral Scientific Method Is -
A.  Zenith, Ascendant, Nadir, Descendant.
B . Ascendant, Zenith, Descendant, Nadir.
C . Zenith, Ascendant, Nadir, Descendant.
D . Nadir, Ascendant , Zenith, Descendant.
E . Zenith, Descendant Ascendant, Nadir.
Answer : Nadir, Ascendant , Zenith, Descendant.

6. The Steps And Phases In Scientific Method Is -
A. Whirl Pool
B. Spiral
C. Cycle
D.Circle
E. None Of These
Answer : Spiral.

7. Lotka’s Law Is Used For -
A. Rank Analysis
B. Citation Analysis
C .Frequency Analysis
D .Occurrence Analysis
E. Co-Citation Analysis
Answer : Frequency Analysis.

8. The Creator Of LIBRIS Is -
A. Microsoft
B .Wipro
C. Tata
D. Frontier Technologies
E. Fid
Answer : Frontier Technologies.

9. Performance Measurement Is One Of The Types Of -
A. Historical Resarch
B. Evalution Resarch
C. Case Study
D. Survey Measurment
E. Society Study
Answer : Evalution Resarch.

10. One  Of The Following Is Not A Indian Networks -
A. CALIBNET
B.  Vidyanet
C. Euronet
D. Indonet
E. Delnet
Answer : Euronet.

11. GUI In the context of computers means.
A.Global user interface
B.Graphic utility interation
C.Graphic user interface
D.Graphic user interaction
E.None of these
Answer :Graphic user interface

12. User profile is one of the important components of.
A.CAS
B.Referance service
C.SDI
D.Document service
E.ILL
Answer : SDI

13. Atom Index is a product of.
A.AGRIS
B.INIS
C.BIOSIS
D. DEVINSA
E.MEDLARS
Answer :INIS

14. Which of the following is the Network Techniques.

A.PERT
B.MIS
.MBO
D.OR
E.None of these
Answer :PERT

15. Bttom card is prepared for each periodicals in.
A.Kardex system
B.Network system
C.Ledger system
D.Three card system
E.Two card system
Answer :Kardex system
16. Check card ia prepared in.
A.Ledger system
B.Kardex system
C.Two card system
D.Three card system
E.Network system
Answer :Three card system

17. According to S.R.Ranganthan U.D.C.is.
A.Almost enumerative
B.Almost faceted
C.Rigidly feceted
D.Freely feacted
E.None of these
Answer :Almost faceted

18. The second summary in DDC consists of.
A.Ten main classes
B.Hundred division
C.Thousand section
D.Minute division
E.Two division
Answer : Hundered

19. In colon classification the sysmbol sigma represents.
A.Humanities
B.Physical science
C.Social science
D.Arts
E.Mathmatics
Answer :Social science
20. New Encyclopedia Britannica- Propedia network of.

A.One Volumes
B Five Volumes
C.Ten Volumes
D.Nineteen Volumes
E.Two Volumes
Answer :One Volumes

© Copyright Information: Tomar, Seema and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

Author Name: Mrs. Seema Tomar
E-Mail: katikavi@gmail.comAddress: Sarojini Naidu Government Girls Collage, Bhopal, Madhya Pradesh


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.