Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, September 6, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Sufian, 2016.



© Copyright Information: Ahmad, Sufian and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.

      1.    Who popularized the term, ‘web 2.0’ ?
A Michael Brown and Michael Henry
B Timothy and Harrison
C Abbot and Adney
D Tim O’Reilly and Dale Dougherty
E Addison and Adkins
Answer : D

      2.    Twitter allows maximum how many characters while messaging?
A 120
B 140
C 125
D 160
E 135
Answer : B

3. Where is the headquarter of Twitter Inc. located?
A New York
B London
C Paris
D Tokyo
E San Francisco
Answer : E

4. NVLI stands for?
A National Vision Library of India
B National Virtual Library of India
C New Vision Library of India
D National Vision Library of India
E National Virtual Literacy of India
Answer : B

5. In Quality Management ‘Six Sigma’ is used for?
A Process improvement
B System Management
C Service Management
D Practice System
E Maintenance Management
Answer : A
6. CELUM is a software used for
A Library Management
B Digital Asset Management
C Cataloguing
D Content Management
EBar-coding
Answer : B

7. SQL stands for
A Standard Quality Library
B System Quality Level
C Structured Quality Language
D Structured Query Language
E System Query Language
Answer : D

8. Who is basically hosting the Digital Library of India?

A ERNET and Indian Institute of Science, Bangalore
B DESIDOC
C DELNET
D NICNET
E ARPANET
Answer : A

9. When the Copyright Act was last amended?

A 2005
B 2012
C 2007
D 1972
E 2010
Answer : B

10. Which Section of Copyright Act has the provision for establishment of a Copyright Office for the purpose of the Act?

A Section 8
BSection 7
CSection 6
DSection 5
E Section 9
Answer : E

11. Where is the office of Copyright located in India?


A Kolkata
B Patna
C Delhi
D Chennai
E Bengaluru
Answer : C

12. Section 66A deals with?

A Copyright Act
BInformation Technology Act
C Stock Verification
D Intellectual Property Right
E All of these
Answer : B

13. The first recognizable Social Media was?


A Six Degrees
B Facebook
C Twitter
D YouTube
E Google Talk
Answer : A

14. Second Life, the online virtual world was developed by?

A Microsoft
B Linden Lab, San Francisco
C Library of Congress
D Digital Services Pvt. Ltd.
E None of these
Answer : B

15. World Digital Library is operated by?

A OCLC
B Harvard University
C British Museum
D UNESCO and Library of Congress
E IFLA
Answer : D

16. In which year the first ‘Delivery of Books and Newspapers (Public Libraries) Act’ passed?

A 1952
B 1954
C 1972
D 1986
E 2005
Answer : B

17. The ‘Press and Registration of Books Act’ was enacted in the year?

A 1957
B 1855
C 1867
D 1972
E 1985
Answer : C

18. When was the ‘Right to Information Act’ passed?

A 2005
B 2008
C 2012
D 1972
E 1982
Answer : A

19. When the first Copyright Act in India was enacted after independence?

A 1982
B 1972
C 1967
D 1957
E 1987
Answer : D
20. Dewey Decimal Classification Scheme is currently maintained by which organization?

A Online Computer Library Centre (OCLC)
B IFLA
C UNESCO
D Library of Congress
E British Museum
Answer : A
©Information

© Copyright Information: Ahmad, Sufian and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced, and do not copy and paste to another place.
Author Name: Sufian Ahmad
E-Mail: ahmad.sufian@gmail.com

Address:  Sahitya Akademi Library, Rabindra Bhawan, 35, Ferozshah Road, New Delhi- 110001


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.