Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Now Live 500 Objective Questions for UGC-NET

with Answer !!




Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Sunday, May 8, 2016

ICLISOQ-2016-Review Committee Member's 20 Objective Type Questions with Answer/Dr. Kanchan Kamila, 2016.


Name: Dr. Kanchan Kamila
E-Mail: drkanchan.kamila002@gmail.com














©Information
© Kamila, Kanchan and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. Social Networking site for Online artistic community is
A    Virb
B     WAYN
C     wepolls.com
D    Taltopia
E     ANobii
Answer :  D. Taltopia

2. International Standard Name Identifier belongs to
A    ISO 2108
B     ISO 27729
C     ISO 14523  
D    ISO 9000
E     ISO 14000
Answer : B. ISO 27729

3. In which year ‘International Year for the Disabled’ was celebrated?
A    1972
B     1979
C     1981
D    1989
E     1983
Answer : C. 1981

4. RDA is published jointly by
A    ALA, ACC, BL
B    ALA, CCC, LA
C    ALA, DNB, LC
D   ALA, CLA, CILIP
E    ALA, CLA, DNB
Answer : D. ALA, CLA, CILIP

5. In MARC 21, 711 stands for
A   Main Entry – Uniform Title
B    Title Statement
C    Edition Statement
D   Publication, Distribution, etc. (Imprint)
E    Entries for Conference & Other meetings
Answer : E.  Entries for Conference & Other meetings

6. TLS/SL is an
A    Internet layer
B     Link layer
C    Internet protocol application layers
D    Transport layer
E     Semantic layer
Answer : C. Internet protocol application layers

7. Articulated Subject Indexing developed by
A    Lay
B     Finberg
C    Garfield
D    Luhn
E     Lynch
Answer : E. Lynch
8. Canon of Permanence comes under

A    Canons for Chain
B     Canon for Succession of Characteristics
C    Canons of Characteristics
D    Canon of array
E     Canon of filiatory sequence
Answer : C.  Canons of Characteristics

9. VUFind is
A    Programming language
B     Library management software
C     Social networking site
D    Library resource portal
E     Content management software
Answer : D. Library resource portal

10. W.B. Public Library Act 1979 amended
A    2 times
B     4 times
C    6 times
D    5 times
E     3 times
Answer : C.  6 times

11. Cluster sampling comes under
A    Stratified random sampling
B     Purposive sampling
C    Snowball sampling
D    Probability sampling
E     Quota sampling
Answer : D. probability sampling

12. FRBR is an end point of almost 175 years of thinking about what catalogue are for and how they should work – an end point, not the end point’ – who said this?
A   S.Lubetzky
B    M.Gorman
C    IFLA
D    William Denton
E     William Rochster
Answer : D.  William Denton

13. Who developed the social networking site LinkedIn?
A    Ramu Yalamanchi
B     Tim Spalding
C     Rid Hoffman
D    Gina Bianchini
E     Marc Andressen
Answer : C.  Rid Hoffman

14. In which year SGML code developed?
A  1987
B   1996
C   1986
D  1991
E   1994
Answer : C.1986

15. Major difference between AACR2 & RDA is
Metadata rules absent in RDA
B   Open Access rules absent in RDA
C   Cataloguing rules absent in RDA
Punctuation rules absent in RDA
E   Not at all
Answer : D. Punctuation rules absent in RDA

16. WorldCat is a collection of how many libraries?
A  39000
B   47000
C   68000
D  72000
E   71000
Answer :  D. 72000

17. Who is the author of the book ‘Online nexus of public library system’?
A  Elaine Svenonious
G.G. Chowdhury
C   Brenda Dervin
Joan Durans
E   F.W.Lancaster
Answer : D.  Joan Durans

18. Who coined the term ‘information society’?
Alvin Toffler
B   Otto nacke
C   Bertram Myron Gross
Yoneji Masuda Konichi Kohyma
E   Peter Drucker
Answer : D  Yoneji Masuda Konichi Kohyma

19. Who coined the term ‘library science’?
A   Ray Kurzwell
B   Martin Schrettinger
C   Michael Hart
Alan Kay
E   Andries Van Dam
Answer : B   Martin Schrettinger

20. The e-book reader ‘Nook’ is developed by
A  Amazon
B    Kobo
C    Sony
D   Apple
E    Barnes & Noble
Answer : E    Barnes & Noble 

Author Name: Dr. Kanchan Kamila
E-Mail: drkanchan.kamila002@gmail.com
Address: University Librarian I/C, Central Library, The University of Burdwan, Golapbag, Burdwan – 713104 (W.B.)

©Information
© Kanchan, Kamila and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.


Post a Comment

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal
Creator, Owner, Administrator, Editor, Author and Compiler of LIS Cafe Me (Mr. Asheesh Kamal)

Must Watch with Song

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Review LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information LIS JOB only.Please do not add any other Comments.