Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Now Live 500 Objective Questions for UGC-NET

with Answer !!




Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Sunday, May 29, 2016

ICLISOQ-2016- 20 Objective Type Questions with Answer/Kavitha, 2016.

Dear Readers, Your Comments and Reviews are welcome.
                                   
Author Name: Kavitha Chandran. E-Mail: kavitha1324@gmail.com
HOD, MG University, Kottayam, Kerala.
© Chandran, Kavitha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
1. 1972 is celebrated as International Book year, Which is the bicetenary year of birth of
A. Dr. S R Ranganathan
B. William Shaksphere
C. Raja Rammohun Roy
D. Melvil Louis Kossath Dewey
E. W B Sayer
Answer : C

2. The first element of ISBN is
A. Publication Element
B. Registrant Element
C. Check Digit
D. Registration Group Element
E. Author Element
Answer : D

3. In the recent editions of UDC the main class 4 is
A. Vacant
B. Literature
C. Language
D. Linguistics
E. Social Science
Answer : A

4. " Illiad" is
A. A software
B. An Interlibray Loan Operation
C. A computer Programme
D. A Catalogue Standerd
E. A Classification Scheme
Answer : B

5. Present owner of " Google" is
A. Bell Labs
B. Thomson Router
C. Larry Page & Sergey Bin
D. Google Inc.
E. Alphabet Inc.
Answer : E

6." Children and Libraries" is a Publication of
A. ILA
B. ALA
C. IASLIC
D. IFLA
E. IASLIT
Answer : B

7." IndCat is" an Union Database of
A. INDONET
B. NICNET
C. INFLIBNET
D. DELNET
E. JANET
Answer : C

8." Web- Junction" is an Online Lerning Cmmunity launched by
A. UNESCO
B. FID
C. NISSAT
D. OCLC
E. CSIR
Answer : D

9." Kooboo" is
A. An Automation Software
B. A Digital Library Software
C. A Bibliographic Reference Management Software
D. A Reference Management Software
E. A Content Management Software
Answer : E

10. The term" Informology "was coind by
A. Pouline Altherton
B. Jean Voge
C. Leupolt
D. Otto nake
E. P Ingwersen
Answer : C

11. New Five Laws of Library Science was propounded by
A. Michael Goreman
B. Dr. S R Ranganathan
C. W B sayer
D. C A Cutter
E. Melvil Dewey
Answer : A

12. TKDL- "Traditional Knowledge Digital Library" was set up by
A. ALA
B. ILA
C. IFLA/ UNESCO
D. CSIR/ AYUSH
E. FID/ UNESCO
Answer : D

13. Propounder of "Meaningful Web" is
A. Tim Berners Lee
B. Ted Nelson
C. Vanneevan Bush
D. Dale Dougherty
E. Jeff Howe
Answer : A

14. The term "Folksonomy" was coind by
A. Jorn Barger
B. D H Hader
C. Jean Voge
D. Zukerberge
E. Thomas Vander Wal
Answer : E

15. 30th all India conference of IASLIC will be held at
A. Madras University
B. Gujrat University
C. Punjab university
D. Delhi university
E. University of Mysore
Answer : B

16. The suprme policy making body of RRRLF is called
A. Federation
B. Library Council
C. Foundation
D. Library Committee
E. Advicery Committee
Answer : C

17. The person woh said " Information is a Physical Act accepted by Mental Act" was
A. Drucker
B. Mc Carthy
C. Melvil Dewey
D. Drury
E. Emilia Curras
Answer : E

18. A single serch - accross in pre- harvested central index coupled with a richly featured licensed, open access and local collection of any library is called
A. RSS
B. RDA
C. Open Archive Initiative
D. Web scale Discovery
E. Mashup
Answer : D

19. h- index is also known as
A. Half life Index
B. Health Index
C. Hirsch Index
D. Hierarchical Index
E. Horizontal Index
Answer : C

20. The Librarian of National Library of India is called
A. Principal Library and Information Officer
B. Chief Librarian
C. Principal Librarian
D. Principal Library Officer
E. Chief Library and Information Officer
Answer : A

Author Name: Kavitha Chandran
E-Mail: kavitha1324@gmail.com
Address: HOD, Department of Library and Information Science, M G University, Kottayam, Kerala

©Information
© Chandran, Kavitha and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.


Post a Comment

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal
Creator, Owner, Administrator, Editor, Author and Compiler of LIS Cafe Me (Mr. Asheesh Kamal)

Must Watch with Song

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Review LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information LIS JOB only.Please do not add any other Comments.