Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-26: 320 Questions

with Answer !!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 8000 Objective Questions with Answer-Click Here....




Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, June 23, 2015

Computer Fundamental Objective Question with Answer (41-60)

41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

42. Computers with 80286 microprocessor is 
A) XT computer
B) AT comptuers
C) PS/2 computer
D) None of above

43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above

47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works

51. Abacus was the first
A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator

52. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be
A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) Any of the above

53. Instructions and memory address are represented by
A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit

54. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:
A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal

55. A set of flip flops integrated together is called ____
A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above

56. People often call ______ as the brain of computer system
A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit

57. Which is used for manufacturing chips?
A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only

58. The value of each bead in heaven is
A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

59. The first computer introduced in Nepal was
A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402


60. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?
A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above
41-60 Answer

41-C
42-B
43-C
44-D
45-C
46-A
47-B
48-D
49-A
50-B
51-D
52-B
53-B
54-D
55-C
56-C
57-C
58-C
59-B
60-B


Post a Comment

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal
Creator, Owner, Administrator, Editor, Author and Compiler of LIS Cafe Me (Mr. Asheesh Kamal)

Must Watch with Song

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Review LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information LIS JOB only.Please do not add any other Comments.