Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-26: 320 Questions

with Answer !!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 8000 Objective Questions with Answer-Click Here....




Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Tuesday, June 23, 2015

Computer Fundamental Objective Question with Answer (1-20)

               1. UNIVAC is

              A) Universal Automatic Computer
              B) Universal Array Computer
              C) Unique Automatic Computer
              D) Unvalued Automatic Computer

2. The basic operations performed by a computer are

A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above

3. The two major types of computer chips are

A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c

4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation

5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?

A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

7. The brain of any computer system is

A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit

8. Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above

9. The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above

10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address

11. Computer is free from tiresome and boardoom. We call it

A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility

12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?

A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation

13. CD-ROM is a

A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above

14. A hybrid computer

A) Resembles digital computer
B) Resembles analogue computer
C) Resembles both a digital and analogue computer
D) None of the above

15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer

16. The ALU of a computer responds to the commands coming from

A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory

17. Chief component of first generation computer was

A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above

18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n

A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer

19. What are the stages in the compilation process?

A) Feasibility study, system design and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above

20. Which of the following IC was used in third generation of computers?

A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b
1-20 Answers

1-A
1-A
2-D
3-D
4-D
5-C
6-A
7-C
8-D
9-C
10-B
11-C
12-C
13-D
14-C
15-C
16-B
17-B
18-B
19-C
20-D










Post a Comment

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal

5th Anniversary of LIS Cafe, Founded on 13 September, 2011-Creator/Author/Editor-Mr. Asheesh Kamal
Creator, Owner, Administrator, Editor, Author and Compiler of LIS Cafe Me (Mr. Asheesh Kamal)

Must Watch with Song

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Review LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information LIS JOB only.Please do not add any other Comments.