Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-37

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Monday, March 21, 2016

ICLISOQ-2016-Top 50 Author's 20 Objective Type Questions with Answer


Dear Readers,
Your Comments and Reviews are welcome.
















©Information
©Rajni and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.

1. How many Awards are given for the best ‘District Library’?
A   5
B   4
C   6
D   2
E   7
Answer : C

2. Which year RRRLF instituted best ‘Rural Library Awards ‘one per each State ?
A  since 2005
B   since 2004
C   since 2003
D  since 2001
E   since 2006
Answer :  A

3. which journal have cover story, professional news, technology helpline & new product information features?
A   International Journal of information Research
B   Library Herald
C   Information Age
D  Annals of Library and Information Studies
E   SRELS Journal of Information Management
Answer :  C

4. Who organized jointly ‘The 2nd India Public Libraries Conference’ (IPLC 2016)?
A    RRRLF and DELNET
B    DELNET and  NASSDOM
C    NASSDOM and RRRLF
D    RAJIV GANDHI FOUNDATION and  NASSDOM
E    MINISTRY OF CULTURE AND DELNET
Answer :  B

5. ‘Ask Library Anything’ and ‘The best Book for the largest number at the least cost’ are represent aims of which following Associations?
A   ILA
B   BLA
C   MLA
D   ALA
E   IFLA
Answer : D

6. What suggestions was given by James Dough Brown in 1894?
A   Open Access
B   Orientation Program
C   Reference service
D   Inter-Library Loan Service
E   Refresher Course
Answer : A

7. In which type of library LA conduct survey on Library services in 1961?
A   Central Library
B   Regional Library
C   National Library
D   District Library
E   Common Wealth country Library
Answer :  E

8. who started/developed  Book Coupon Scheme?
A    IFLA
B    ILA
C    UNESCO
D    BLA
E    ALA
Answer :  C
  
9. ‘Kate Greenway Medal was given by LA for which achievement ?
A    For Best Children’s Book
B    For Best Illustrated Children’s Books
C    For Outstanding Index
D    For Best Reference Work
E   For Outstanding Bibliography
Answer :  B

10. Bibliography lists of the early printed material up to15th century called as?
A   Universal Bibliography
B   Trade Bibliography
C   Selected Bibliography
D   Eclectic Bibliography
E   Books Rarities
Answer :   E

11. Which State Public Library Act’s nature of law is 6% library cess on lands, buildings, vehicles and profession?
A    Karnataka Act
B    Andhra Pradesh Act
C    Kerala Act
D    Maharashtra Act
E    Madras Act
Answer :  A

12. In1950 for which type of library development Dr. Ranganathan prepared 30year Plan?
A   District Library
B   Public Library
C   Central Library
D   Academic Library
E   National Library
Answer :  E

13. Who declared the Prize “Ranganathan Award” to promote Research in the field of classification?
A    FID
B    IFLA
C    ILA
D    ALA
E    DLF
Answer :   A

14. The 2nd edition of common communication format was published in 2 volumes called?
A     CCF/A and CCF/E
B     CCF/B and CCF/F
C     CCF/B and CCF/E
D     CCF/A and CCF/B
E     CCF/C and CCF/D
Answer :  B

15. How many guiding rules for cataloguing were prepared by pannizi, librarian of British Museum in 1841?

A    91
B    81
C    92
D    83
E    90
Answer :   A
16. who named ‘cannon of relevance’ as ‘compulsory characterstic’?
A     Bliss
B     Ranganathan
C     Sayer
D     Richardson
E     none of above
Answer :  C

17. Bar code data may be referred as?
A   Linear barcodes
B   1Dimensional barcodes
C   Symbologices
D   All the above
E   None of the above
Answer :  D

18. Who established ‘Book Promotion centre’ for Public library?
A    UNESCO
B    RRRLF
C    IFLA
D    ALA
E    ILA
Answer :  A

19. To whom the stutter disease handicapped in his childhood?
A   Melvil Dewey
B   Dr Ranganathan
C   Shri. B.S Kesavan
D   S.R. Radhakrishnan
E   J.D. Brown
Answer :  B
20. In which year UNIMARC Handbook came into existence ?
A   1977
B   1980
C   1982
D   1983
E   1979
Answer : D


Author Name:   RAJNI
©Information
©Rajni and LIS Cafe All Right Reserved. Content cannot be reproduced.
free counter


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.