Library and Information Science, Computer Applications For Educated youths (LIS Cafe) an International Education website, (India’s first and World’s largest website for online study to Library and Information Science and Computer Applications through objective and subjective questions).______Knowledge & Thoughts is free at the LIS Cafe. Just bring your own learning Container. -Asheesh Kamal
Blinkie Text Generator at TextSpace.netToday's LIS Word:-Click Here___________

Blinkie Text Generator at TextSpace.netLive EPISODE-45

!!

Blinkie Text Generator at TextSpace.net

LIS Cafe Has 10,000 Objective Questions with Answer-Click Here....





Search This LIS Cafe- Enter here

"Share your Knowledge. It is a Way to Achieve Immortality".---Dalai Lama XIV
अपने ज्ञान को साझा करना (शेयर), यह एक तरह से अमरत्व को प्राप्त करने जैसा है- दलाई लामा XIV (Translated By-Asheesh kamal)

Wednesday, June 24, 2015

Computer Fundamental Objective Question with Answer (61-80)

61. Instruction in computer languages consists of
A) OPCODE
B) OPERAND
C) Both of above
D) None of above

62. Which generation of computer is still under development
A) Fourth Generation
B) Fifth Generation
C) Sixth Generation
D) Seventh Generation

63. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____
A) Counter
B) Loader
C) Adder
D) Shift register

64. Which was the most popular first generation computer?
A) IBM 1650
B) IBM 360
C) IBM 1130
D) IBM 2700

65. Which is considered a direct entry input device?
A) Optical scanner
B) Mouse and digitizer
C) Light pen
D) All of the above

66. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is
A) Process control
B) ALU
C) Register Unit
D) Process description

67. Each set of Napier’s bones consisted of ______ rods.
A) 5
B) 9
C) 11
D) 13

68. BCD is
A) Binary Coded Decimal
B) Bit Coded Decimal
C) Binary Coded Digit
D) Bit Coded Digit

69. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?
A) Hewlett-Packard, 1980
B) Epson, 1981
C) Laplink Traveling Software Inc, 1982
D) Tandy Model-200, 1985

70. From which generation operating systems were developed?
A) First
B) Second
C) Third
D) Fourth

71. The first firm to mass-market a microcomputer as a personal computer was
A) IBM
B) Super UNIVAC
C) Radio Shaks
D) Data General Corporation

72. How many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?
A) 10
B) 11
C) 8
D) 12

73. Properly arranged data is called
A) Field
B) Words
C) Information
D) File

74. A computer consists of
A) A central processing unit
B) A memory
C) Input and output unit
D) All of the above

75. Why are vacuum tubes also called valves?
A) Because they can amplify the weak signals and make them strong
B) Because they can stop or allow the flow of current
C) Both of above
D) None of above

76. John Napier invented Logarithm in
A) 1614
B) 1617
C) 1620
D) None of above

77. An integrated circuit is
A) A complicated circuit
B) An integrating device
C) Much costlier than a single transistor
D) Fabricated on a tiny silicon chip

78. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?
A) Bus control
B) Interrupts
C) Bus arbitration
D) Status

79. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is
A) Stationary
B) Difficult to move
C) Dragged
D) Moved in small steps


80. Which of the following is used as a primary storage device?
A) Magnetic drum
B) Hard Disks
C) Floppy
D) All of above
61-80 Answer

61-C
62-B
63-D
64-A
65-D
66-D
67-C
68-A
69-B
70-C
71-C
72-B
73-C
74-D
75-B
76-A
77-D
78-C
79-A
80-A


Post a Comment

Must Watch with Song

Review LIS Cafe

Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks

Full form of LIS Cafe

Full form of LIS Cafe

Please Share to the Information.